Algemeen

Is een snellader slecht voor je accu?

Is een snellader slecht voor je accu?

Is een snellader slecht voor je batterij? Een vraag die velen zich afvragen. Accu’s van smartphones en tablets zijn tegenwoordig groter dan de smartphones die wij in oudere mobiele toestellen hadden. Ondanks het feit dat chips slimmer en efficiënter worden en het verbruik van je mobiele toestel probeert te onderdrukken, stijgen de capaciteiten van de accu’s. De voornaamste reden hiervoor zijn de haarscherpe schermen op nieuwe mobiele toestellen maar ook de apps die veel data en denkkracht nodig hebben. Denk aan sociale media apps waar wij uren op zitten zoals TikTok, Snapchat, Instagram, Twitter, Facebook en Youtube.Of aan spelletjes en mailprogramma’s zoals Outlook en Gmail. De applicaties zijn ook nog eens altijd ‘aan het werk’ op de achtergrond. Kortom, met een kleine accu redt je de dag niet meer en zit je smartphone of tablet constant aan de oplader.

De gemiddelde accucapaciteit van mobiele toestellen anno 2023 zit op rond de 4500mah. Het opladen van zo een accu binnen een reële tijd vraagt daarom ook om grotere oplaadadapters. Afhankelijk van de maximale vermogen wat je mobiele telefoon aankan zijn er tegenwoordig verschillende soorten adapters op de markt. van 30 Watt tot en met zelfs 120 Watt. Een veel voorkomende is daarom ook of het gevaarlijk is om gebruik te maken van een oplaadadapter met een relatief hoog vermogen en die ook nog eens je telefoon binnen 15-20 minuten van volledig op kan laden. Zelfs als het niet gevaarlijk zou zijn vragen de meesten zich af of het slecht is voor de levensduur van de accu. Het antwoord is gelukkig, NEE. een oplaadadapter met een hoog vermogen is niet gevaarlijk en zorgt niet voor een accu met een kortere levensduur.

Is een snellader slecht voor je accu?

Accu’s worden over het algemeen na heel wat gebruik zwakker. Dit komt doordat de anode en kathode gekristalliseerd raken, oftewel gaan stollen. Hierdoor kunnen de negatieve en positieve ionen in lithium ion batterijen niet meer efficiënt opladen. Hierdoor krijg verlies je als het waren ionen. Denk aan een tennisveld waarin ballen constant van de ene kant naar de andere kant veld worden geschoten. Hoe hoger de tennisnet hoe moeilijker de bal naar de overkant geschoten kan worden. Dit wordt dan beschouwd als de verloren ionen. Het kristallisatieproces gebeurd ook voornamelijk wanneer de lithium ion batterijen in hoge temperaturen moeten werken. Men zou denken dat een 120W adapter daarom slecht zou zijn gezien het voor hogere temperaturen zorgt. Echter hebben fabrikanten hier goed over nagedacht en geschikte oplossingen voor gevonden. Dis is een snellader slecht voor je batterij?

Is een snellader slecht voor je accu?

Voorheen werd het ‘power management’ gedeelte door de mobiele toestellen gedaan. Sinds de uitvinding van fast chargers wordt dit door de adapter zelf gedaan. De hitte wordt dus niet overgedragen aan de smartphones of tablets. Dit is ook de reden waarom sterkere adapters groter zijn geworden in formaat. Een ander oplossing heet ‘parallel charging dit is een techniek waarbij simpelweg een accu in een smartphone of tablet wordt verdeeld in meerdere delen. Hiermee verspreidt men de hitte distributie ook. Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid en kwaliteit van je accu. Of het nou voor je smartphone, tablet, laptop, of andere mobiele toestellen is.

Is een snellader slecht voor je batterij? Bij All4gadgets hebben wij een breed assortiment aan snelladers en fastchargers die geschikt zijn voor jou mobiele toestel. De volgende modellen gaan bij ons snel over de toonbank heen: